جرثقیل برقی

دسته ها

جرثقیل برقی Hoist یک ابزار کارامد کارگاهی می باشد که برای لیفتینگ بار از 1 الی 60 تن مورد استفاده قرار می گیرد. جرثقیل های برقی اغلب دارای یک ترولی سقفی برای جابجایی افقی بار پس از فرایند لیفتینگ هستند که به آنها جرثقیل های چهار کاره نیز گفته می شود. جرثقیل های چهار کاره دارای یک دکمه اضافی بر روی دسته کنترل هستند که حرکت افقی بار را کنترل می کند. دسته بندی های مختلفی برای جرثقیل های برقی می توان در نظر گرفت که مهمترین آنها به قرار زیر هستند.

• جرثقیل برقی زنجیری: کاربردی ترین نوع جرثقیل برقی نوع زنجیری آن می باشد. جرثقیل های برقی زنجیری اغلب تا 10 تن مورد استفاده قرار می گیرند. به جز نمونه های محدودی که بصورت تک فاز تولید می شوند اغلب نمونه های جرثقیل های برقی زنجیری موجود در بازار با برق سه فاز کار می کنند. این جرثقیل ها مجهز به یک زنجیر فولادی بار هستند که بسته به ظرفیت جرثقیل در سایز های مختلف و از گرید G80 تولید شده است. حداکثر ارتفاع لیفتینگ بار برای جرثقیل های برقی زنجیری 6 متر است.
• جرثقیل برقی سیم بکسلی: نمونه های سیم بکسلی از جرثقیل های برقی دارای کاربری های محدودی بوده و با برند های محدودی نیز در بازار یافت می شوند. جرثقیل های برقی سیم بکسلی تا تناژ 35 تن نیز تولید می شوند و دارای ارتفاع لیفتینگ بالاتر گاهی تا 14 متر نیز هستند. طول عمر و هزینه نگهداری جرثقیل برقی سیم بکسلی بالاتر از نمونه های زنجیری می باشد. در اتصال این نمونه از جرثقیل های برقی از سیم بکسل جرثقیل که با ساختار 6X19 تولید می شود استفاده می شود.

مقایسه جرثقیل برقی تک سرعته و دو سرعته

جرثقیل های برقی زنجیری هم بصورت تک سرعته تولید می شوند و هم بصورت دو سرعته. تفاوت این دو نوع جرثقیل در نوع الکتروموتور اتصالی بر روی آنها می باشد. در حالی که بر روی جرثقیل های برقی تک سرعته از یک موتور الکتریکی ساده 3 فاز استفاده می شود، جرثقیل برقی دو سرعته از یک الکتروموتور دالاندر یا دو دور در اتصال استفاده می کند. البته برخی از برند ها بجای استفاده از الکتروموتور دو دور از یک اینورتر بصورت یک کیت الکتریکی بر روی الکتروموتور استفاده می کنند.
سرعت بالای جرثقیل برقی دو سرعته شبیه به سرعت لیفتینگ بار در جرثقیل برقی تک سرعته می باشد. تفاوت اصلی در این است که سرعت پایین جرثقیل دو سرعته که در پایین آوردن بار بکار گرفته می شود بسیار کند می باشد. این سرعت بسیار پایین قابلیت جایگذاری دقیق قطعات را در پایین آوری برای اوپراتور فراهم می کند. از این رو از جرثقیل برقی دو سرعته اغلب در فرایند های نصب قطعات یا تعمیر استفاده می شود. جرثقیل برقی دو سرعته دارای یک دکمه کنترل دو مرحله ای یا دو پله می باشد که پله اول سرعت بالا و پله دوم سرعت پایین جرثقیل برقی را پدید می آورد

مقایسه جرثقیل های برقی زنجیری و سیم بکسلی

تفاوت در مکانیزم کاری جرثقیل برقی زنجیری و سیم بکسلی تنها در نوع اتصال لیفتینگ نبوده و این دو ابزار دارای ساختمان، اجزا و مکانیزم بسیار متفاوتی هستند. جرثقیل های برقی زنجیری از یک بلوک متشکل از دنده ها و دنده اسپراکت ها بصورت متصل با گیربکس خود استفاده می کنند حال آنکه جرثقیل های سیم بکسلی دارای یک درام با پیچیدگی کمتری در لیفتینگ می باشند. در حالی که از جرثقیل های زنجیری اغلب در تناژ 1 الی 10 تن استفاده می شود جرثقیل های برقی سیم بکسلی حتی در تناژ 60 تن نیز تولید می شوند. گستردگی بسیار بالا و تنوع بیشتر برند های تولید کننده جرثقیل های برقی زنجیری نشان از میل بیشتر کاربران در استفاده از این نوع ماشین حمل بار دارد.
زنجیر فولادی بعنوان نوع اتصال در جرثقیل های برقی زنجیری دارای مقاومت سایشی بسیار بالاتری نسبت به سیم بکسل فولادی می باشد. در واقع استفاده از تعداد مفتول های بالا با قطر کم در ساختمان سیم بکسل نسبت به زنجیر آسیب پذیری آن را در برابر تنش هاس سایشی بالا می برد. از این رو هزینه های مربوط به حفظ و نگهداری جرثقیل های برقی زنجیری پایین تر از نمونه های سیم بکسلی می باشد. در کل باید گفت که در تناژ پایین تر انتخاب جرثقیل برقی زنجیری و در تناژ بالاتر نمونه های سیم بکسلی پیشنهاد می شود.

جرثقیل دستی

جرثقیل سقفی دستی که در زبان انگلیسی به Lever Hoist شناخته می شود در واقع از یک بلوک اصلی تشکیل شده است که در داخل آن از شافت و چرخدنده های درگیر استفاده شده است. جرثقیل دستی از نوع اتصال زنجیری تولید می شود و برای اتصال آن بر روی سطح تکیه گاره (سقف) اغلب از قلاب هوک استفاده شده و بصورت 2 کاره مورد استفاده قرار می گیرد. البته قابلیت استفاده از ترولی به جای قلاب در کاربری جرثقیل دستی بصورت 4 کاره نیز وجود دارد. جرثقیل برقی در ظرفیت وزنی از 1 الی 25 تن تولید می شود که البته با بالا رفتن ظرفیت لیفتینگ سرعت عمل این سری از ابزار آلات حمل بار پایین می آید.

در اتصال جرثقیل دستی از 2 عدد زنجیر استفاده می شود. یکی زنجیر متصل به بار می باشد که برای داشتن قابلیت های کششی بالا از گرید فولادی خشکه G80 مورد استفاده قرار می گیرد. رشته دیگر زنجیر به زنجیر دستی شناخته می شود که توسط اپراتور جرثقیل دستی به حرکت در آمده و نیاز به تنش کششی بسیار پایینی (بر حسب تناژ جرثقیل دستی) برای به حرکت در آوردن آن وجود دارد. از این رو از گرید های پایین آهنی در تولید زنجیر دستی جرثقیل استفاده می شود که گرید G43 و حتی گرید های پایین تر نمونه هایی از آنها می باشند.

موارد کاربری جرثقیل های دستی

جرثقیل های دستی کاربری کارگاهی داشته و اغلب در مواردی که دسترسی به جریان الکتریسیته وجود ندارد مورد استفاده قرار می گیرند. البته با توجه به محدود بودن کاربری جرثقیل برقی تک فاز در مواردی که به برق سه فاز نیز دسترسی وجود نداشته باشد استفاده از جرثقیل های دستی توجیه مناسبی دارد. از جرثقیل های دستی برای لیفتینگ بار اغلب تا ارتفاع حداکثری 6 متر استفاده می شود (اغلب نمونه های جرثقیل دستی برای لیفتینگ بار تا 3.5 متر طراحی شده اند). با توجه به اینکه سرعت جرثقیل دستی تا اندازه زیادی تابع تناژ کاری آن است با وجود تولید این ابزار دستی تا 25 تن پیشنهاد به کاربری جرثقیل های دستی تا تناژ 5 تن می باشد.